Projecten


Door de jaren heen heb ik aardig wat ervaring opgedaan wat betreft het ontwerpen en maken van meubilair.  Dit komt komt voornamelijk door het ontwikkelen van eigen projecten.

Monsterdoosje


Dit doosje heb ik aan het einde van mijn eerste leerjaar gemaakt. Het doosje is volledig met de hand gemaakt. De materialen die ik hiervoor gebruikt heb zijn: Mahonie voor  de body. Verder heb ik in mijn windroos gebruik gemaakt van Essen en Noten fineer. Ik ben redelijk tevreden met mijn monsterdoosje, aangezien dit ons eerste project was en wij hierdoor nog weinig ervaring hadden met het uitoefenen van ons vakgebied. Daarbij heb ik wel geleerd dat ik in het vervolg veel dingen op een andere manier anders aan zou pakken. 

Bijzettafel


In de tweede periode van het tweede leerjaar hebben wij een bijzettafel moeten ontwerpen. Deze bijzettafel hebben wij in de derde periode van het tweede leerjaar moeten ontwerpen. Wat betreft het ontwerpen van de opdracht kreeg iedereen de vrijheid om iets te ontwerpen naar zijn of haar smaak. Er waren alleen een aantal restricties waar wij ons aan moesten houden. Er moest namelijk een lade in het meubel voorkomen, het meubel had een minimale en maximale maat waar je binnen moest blijven en het moest natuurlijk wel uitvoerbaar zijn binnen de tijd die wij kregen voor het project. Hierbij koos ik ervoor om een landelijke stijl  uit te werken. Het tafeltje is bijna volledig gemaakt van MDF. Alleen de poten, verbindingen en het meubelbeslag niet. Ik heb voor de materialen gekozen ,omdat ik mijzelf graag uit wilde dagen en daarbij ben ik ook graag bezig met het recycle proces. Daarnaast bespaar ik extra kosten. De lade in het meubeltje bestaat uit 20 mm MDF. De zijdes van de laden worden door middel van een tandverbinding bij elkaar gehouden. Het meubeltje is afgewerkt met witte MDF grondverf met daaroverheen een laag vernis als bescherming. Ik ben erg blij met het resultaat, maar er is altijd ruimte voor verbetering.

Nachtkastje


Tijdens de vierde periode in het tweede leerjaar hebben wij een demontabel nachtkastje moeten produceren. Wij hebben het kastje ontworpen tijdens de werkvoorbereidingslessen in de derde periode van het tweede leerjaar. Ook hier zaten bepaalde restricties aan vast. Er moesten namelijk demontabele verbindingen in toegepast worden. verder moest er een lade en een deur in voorkomen. Ik heb ervoor gekozen om een Lamello Clamex verbinding toe te passen. Dat heb ik gedaan, aangezien deze verbinding erg gebruik vriendelijk en sterk is. Verder heb ik in mijn lade een simpele lip- en groef verbinding toegepast. Als extra moeilijkheidsgraad heb ik een Louvre deurtje gemaakt. Ik vind dit soort deuren persoonlijk erg mooi. Ze zorgen voor een speels effect. Ik heb de stijlen van het deurtje gefreesd door middel van een kopieer-ring en mal. Mijn meubel heb ik afgewerkt met witte lak en een laag vernis als bescherming.

Diergaarde Blijdorp


Op het Hout- en Meubelerings college hebben wij een projecten bureau genaamd ondernemend HMC. Bij dit projecten bureau kunnen grote bedrijven hun project aanbieden. Dit kan bijvoorbeeld Diergaarde Blijdorp zijn of de NOS. Een klasgenoot en ik zagen de oproep voor buitenbanken in het park van Diergaarde Blijdorp. De dierentuin wilde namelijk een nieuwe frisse uitstraling door het park creëren. Na een aantal gesprekken met school, kregen wij de kans om alle wensen met de projectmanagers van de dierentuin te bespreken. Na de gesprekken zijn mijn klasgenoot en ik aan de slag gegaan met ontwerpen. Tussendoor hebben we meerdere keren contact gehad met de projectleiders vanuit de dierentuin. Toen wij eenmaal klaar waren met ontwerpen, zijn wij verder gegaan met informeren wat betreft de mogelijkheden qua constructies. En de kosten voor de materialen. Na veel speurwerk hebben we ervoor gekozen om de planken van Fiberon te maken. Dit is een hard kunststof materiaal met daaroverheen een laagje kunststof fineer. Het materiaal is sterk, weerbestendig en ziet er professioneel uit. De poten worden van messing gemaakt. onder de planken Fiberon worden metalen spijlen vastgemaakt. De spijlen worden vast gelast aan de poten. Als laatst word de armleuning vastgemaakt aan de poten door middel van een schroef en moer. In de bank zitten meerdere kleine details verwerkt. Zo hebben de poten de uitstraling van het lichaam van een giraf. De gaten in de nek zijn aangepast op het aantal nekwervels. Ook wilde wij de armleuningen produceren vanuit het oude hek. Helaas hebben wij op een gegeven moment het project af moeten kappen omdat we geen gehoor kregen vanuit Diergaarde Blijdorp. Ondanks dat was het een super leuke ervaring om een project te ontwikkelen.

 

Bijzettafel rond


In de tweede periode van het derde leerjaar kregen wij als klas de opdracht om bepaalde vak handelingen af te leggen. Hierbij heb ik ervoor gekozen om een tandverbinding toe te passen in het doosje onder het blad. Verder heb ik geëxperimenteerd met het verwerken van olie. Ik heb bij het experiment geprobeerd om zelf olie op een zo goedkoop mogelijke manier te kleuren. Dit is enigszins gelukt alleen gaat het met speciale verf beter. Als laatst heb ik een poging gedaan om een poot te draaien. Ik heb dit nog nooit eerder gedaan, maar voor een eerst keer vond ik hem erg goed gelukt.

Handmade


Nadat ik inspiratie had opgedaan uit een ontwerp van een medeleerling. Is het prototype schouder tasje zoals hieronder afgebeeld ontstaan. Het is een houten schoudertas dat is voorzien van laser gesneden lijnen. Dit zorgt ervoor dat het materiaal prima mee kan buigen. In mijn eerste ontwerp kwam ik erachter dat de tas relatief smal was. Als je er iets uit wilde halen zat je hand klem. Hierbij heb ik mijn tekening ruimer gemaakt. Ook heb ik de tas voorzien van een extra klep, zodat er nog meer comfort ontstaat tijdens het eruit halen van spullen. Ik ben erg blij met het ontwerp, nog een aantal kleine schoonheidspuntjes en dan is het tasje klaar voor de verkoop.

Naast de schoudertas maak ik ook lampen vanuit alcohol flessen. Ik vind recycling erg belangrijk en voornamelijk erg leuk. De lampen staan te koop voor 30,- per stuk.

Meesterstuk


Aan het einde van de opleiding sluit je af met het examen meesterstuk. Dit wordt ontworpen in de de eerste twee periodes van het vierde leerjaar. En uiteindelijk verwerkt tijdens de praktijk lessen in de laatste 2 periodes van het vierde leerjaar. Halverwege het proces krijgt de leerling de kans om zijn/ haar ontwerp te presenteren en verdedigen ten opzichte van de examinatoren. Wanneer de leerling eenmaal een zo geheten Go krijgt, mag hij/zij aan zijn/ haar praktijkproces beginnen. 

Persoonlijk wilde ik er heel graag uitspringen met mijn ontwerp. Iets wat nog niet eerder te zien was op het HMC. Daarbij koos ik ervoor om mijn project aan te passen op mijn hobby. Ik rij al meer dan 13 jaar paard en het leek mij ontzettend gaaf om mijn eigen koets te ontwerpen en uit te werken tot een product. Helaas kreeg ik hier geen toestemming voor aangezien de leerkrachten op mijn school, de veiligheid van de wagen konden waarborgen. Daarbij zou ik voornamelijk metaal gebruiken, dit omdat het sterker/ duurzamer en een stuk voordeliger is ten opzichte van hout. Waardoor ik dus minder hout hoef te gebruiken en daarbij dus ook een hoop vakkundige elementen zou missen.

Aangezien mijn eerste ontwerp niet door kon gaan, moest ik een ander ontwerp bedenken. Hierbij legde ik mijzelf de stelling "Less is more" voor. Normaal gesproken wordt hier mee bedoelt dat een onderwerp met een sterke basis (weinig ornamenten) vaak aantrekkelijker is dan een product die te veel detail of ornamenten bevat. Ik koos ervoor om hierbij een ander oogpunt aan te houden. Hoe kan ik door middel van (op het oog) weinig weggeven, meer uit een meubel halen. Dus in dit geval zou dat een redelijk standaard uitziende kast zijn met daarin meerdere functies verwerkt. De kast heeft een industriële uitstraling met een aantal landelijke ornamenten. In de kast bevinden zich naast een hoop opberg ruimte, ook een bureaublad en een kruk. Het bovenste lade front is een vals front, als deze naar voren getrokken wordt (door middel van klepscharnieren) ontstaat er een mogelijkheid om een bureaublad uit te schuiven. Achter de deur recht zit een uitschuif systeem waarbij je een kruk tevoorschijn kunt halen. Hierbij bestaat de mogelijkheid om de kruk te verwijderen uit de kast. 

Examen stuk


Aangezien wij vanwege Covid-19 niet in staat waren om ons meesterstuk in praktijk te brengen, moesten wij een vervangende opdracht uitvoeren. Hierbij kregen wij een AutoCad tekening voorgelegd en aan de hand daarvan moeten wij verder in de praktijk. Wij moesten een laptop standaard maken met daarin verwerkt: een verstek verbinding, een groef en een halfhout verbinding. Ook moesten wij gebruik maken van onze ambachtelijke ervaringen wat betreft lijm en snij technieken. Als afwerking moesten wij een monocoat olie laag aanbrengen. Hier hadden wij in totaal een tijdsbestek van 8 uur voor. Ik was erg blij met het eind resultaat. Ik heb mijn examen in 1 keer gehaald.

Tuin project


Nadat ik mijn studie als meubelmaker/ (scheeps) interieurbouwer had afgerond, kreeg ik het aanbod om een tuin ontwerp te maken in het programma Sketchup. Hierbij heb ik gekeken naar de mogelijkheden wat betreft de producten die de klanten nu al hebben staan. Om te zorgen dat er zo min mogelijk uitgaven gedaan hoeven te worden. Ik heb voornamelijk gekeken naar de jaren 30 uitstraling, dit omdat dit het best bij het huis past.